Tort orzechowo-migdałowy bez nadzienia |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
10 dag orzechów laskowych,
10 dag migdałów,
1 szklanka mąki,
20 dag cukru,
6 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Lukier:
15 dag cukru pudru,
2 - 3 łyżki wody,
1 kieliszek rumu lub 1 olejek rumowy.
|
Opis przygotowania: Orzechy i migdały drobno posiekać i utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i odrobiną wody. Białka ubić na sztywną pianę i wraz z mąką i proszkiem do pieczenia zmieszać z masą. Napełnić ciastem wysmarowaną masłem tortownicę i piec w niezbyt gorącym piekarniku. Po ostudzeniu posmarować tort lukrem rumowym otrzymanym przez utarcie na gładko wymienionych składników. Brzeg powierzchni ozdobić orzechami umoczonymi w lukrze. Wstawić tort na 2 minuty do ciepłego piekarnika w celu wysuszenia lukru. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5687 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |