|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Tort pyszny i tani |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  ponad 2 godz.Porcji:  30Głosów: 5Ocena: 3.60
- 34 dag (2 szklanki) mąki tortowej
 - 4 szt jajka
 - 25 dag (1 szkl.), cukru
 - cukier waniliowy 8 g (1 łyżeczka)
 - proszek do pieczenia 8g (1/2 łyżeczki
 - tłuszcz do smarowania papieru.
 
 Poncz:
 - cukier 13 dag (1/2 szkl.)
 - sok z 1 cytryny
 lub
 - kwasek cytrynowy 2 g (1/2 łyżeczki do kawy)
 - olejek rumowy 3 krople
 - napar herbaty (kolor słomkowy) 1,5 szklanki
 - można dodać alkohol: rum, zwykłą czystą wódkę lub spirytus
 
 Krem:
 - 25 dag (ja przygotowuję więcej około 30 - 40 dag a dlaczego, napiszę w uwagach)
 - 10 dag (1/2 szkl.) cukier puder
 - 18 dag (3/4 szkl.) mleko świeże
 - 5 dag galaretka owocowa
 - 1/2 szkl. wrzącej wody
 - 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego
 
 Dodatki:
 - 4 łyżki dżemu lub marmolady
 - owoce w syropie do dekoracji
 
 
 |  | Opis przygotowania: Biszkopt:
 białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami, dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
 (Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, a po upieczeniu w biszkopcie dziurki będą jak w serze szwajcarskim żart, ale będzie miał wygląd jak ciasto drożdżowe).
 Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, wyrównać powierzchnię i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 1700C.
 Po ostudzeniu, (a najlepiej na drugi dzień) biszkopt pokroić na 4 części.
 
 Krem:
 galaretkę(mogą być wszystkie smaki, ale nie robić z zielonej, agrest, kiwi, bo kolor wychodzi szaro-bury) rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy i studzimy.
 Masło ucieramy z częścią cukru pudru i dodajemy stopniowo, zimną, ale płynną galaretkę, oraz zimne mleko.
 Pod koniec ucierania dodajemy pozostałą część pudru oraz olejek zapachowy.
 
 Poncz:
 do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i olejek zapachowy, wszystko wymieszać I jeśli ktoś lubi można dodać alkohol.
 Powierzchnię krążka dolnego lekko nasączyć ponczem i rozsmarować równą warstwę marmolady.
 Położyć następny krążek, mocno go nasączyć i rozsmarować równą warstwę kremu itd...
 Obrzeże tortu oraz wierzch posmarować cienką warstwą kremu. Udekorować wg własnego pomysłu, lub owocami.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 8613 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |