Tort truskawkowy |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Masa:
- 1,5 kostki masła
- 2 op. cukru waniliowego
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 litry mleka
- ok.1 kg truskawek
- 1 op. biszkoptów
- 1 łyżka kawy
- 2 łyżki rumu
- 2 galaretki truskawkowe
|
Opis przygotowania: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana jest dobrze ubita dodajemy, nadal ubijając, na przemian po żółtku i po łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę (roztrzepując po całej powierzchni) i delikatnie łączymy ją z ubitymi jajkami przy pomocy łyżki. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kiedy ciasto uzyska ładny, złoty kolor i odchodzi od brzegów - jest upieczone.
Po lekkim ostudzeniu wykładamy biszkopt i ściągamy pergamin.
KREM:
W 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozpuszczone mąki i mieszając gotujemy 3 minuty. Studzimy. Masło ucieramy mikserem na pianę. Gdy jest puszyste i białe dodajemy ciągle mieszając po trochę masy mlecznej.
Kawę zalewamy wrzącą wodą, około 3/4 szkl. a po wystudzeniu i przelaniu do innego naczynia, dodajemy rum.
Biszkopt wkładamy do tortownicy i nakładamy na niego cienką warstwę kremu. Na krem wykładamy lekko posiekane truskawki. W truskawki wrzucamy "tu i tam" kawałki biszkoptów wcześniej zanurzonych na króciutko w kawie z rumem.
Przykrywamy to połową pozostałej masy, na której następnie układamy lekko nawilżone biszkopty. Całość przykrywamy resztą masy i dekorujemy wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 6718 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |