|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort twarożkowy |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - 75 g margaryny
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki
- 30 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wierzch:
- 400 g serka homogenizowanego
- 2-3 jajka
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka smażonej skórki z pomarańcza
- 50 g rodzynek
- 1opakowanie galaretki owocowej
- 200 g miękkich owoców (maliny, truskawki, jagody)
|
Opis przygotowania: Mąkę, margarynę, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 min. włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okryj brzegi. Piecz ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-220 st. C. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Twarożek utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami. Dodawaj po łyżce przestudzonej żelatyny, rodzynki, skórkę pomarańczową, a na końcu ubite na sztywno białka. Dokładnie wymieszaj. Masę twarożkową przelej do tortownicy na upieczony spód. Wyrównaj i od razu wstaw do lodówki do stężenia. Przyrządź galaretkę. Na torcie ułóż owoce i zalej gęstniejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: monika465 | Przepis czytano już 5966 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|