Tort z masą orzechową |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 25 - 30 Głosów: 12 Ocena: 4.34 Składniki: Ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki orzechów zmielonych - włoskich
- 6 jaj
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 łyżka gorącej wody
- szczypta soli
Masa orzechowa:
- 2 szklanki zmielonych orzechów
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 gram masła
- 1i 1/2 szklanki mleka.
|
Opis przygotowania: 1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier.
2. Dodawać żółtka i wodę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami.
Bardzo delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 25 cm.(ja robię w tortownicy w kształcie serca...)
4. Piec w temperaturze 1800 C przez około 50 minut..
Masa orzechowa:
1. - Mleko zagotować, zalać orzechy.
Dokładnie wymieszać i ostudzić...
2. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Stopniowo dodawać orzechy z mlekiem, utrzeć..
TORT ORZECHOWY:
1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 krążki,
2. ciasto można nasączyć wodą zagotowaną z cukrem i sokiem z cytryny.
3..Płaty ciasta przełożyć masą orzechową.
4. Udekorować według uznania najlepiej białą polewą... i posypanym na to krokantem orzechowym, |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 16943 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |