|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort z truskawkami |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag margaryny lub masła
- 1 proszek do pieczenia
- zapach cytrynowy
Nadzienie:
- 80 dag truskawek
- galaretka owocowa lub 1/2 szklanki wody i 1 1/3 szklanki soku z truskawek
- 5 dag cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 dag żelatyny w proszku
|
Opis przygotowania: Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem j margaryną na pulchną masę. Rozprowadzić mlekiem, połączyć z obiema mąkami. Dodać zapach cytrynowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Połączyć ją delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Wysmarować tortownicę tłuszczem, przełożyć ciasto i piec w niezbyt gorącym piekarniku ok. 40 min. Truskawki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę, a gdy napęcznieje, podgrzać. Dodać ją do soku z truskawek razem z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić, ułożyć na nim dosyć gęsto truskawki i zalać przestudzoną i gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. |
|
|
Przepis czytano już 6137 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|