|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Tortilla meksykańska |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 34Ocena: 4.45
- 150 g mąki pszennej,
 - 100 g mąki kukurydzianej,
 - 250 ml wody,
 - 30 g masła,
 - sól.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Obydwa rodzaje mąki wymieszać, dodać sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagnieść ciasto jak na pierogi i zostawić na 0.5 h pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie podzielić je na 6 - 8 równych porcji i każdą z nich rozwałkować na okrągły, cienki placek. Placki grillować lub smażyć z obu stron dosłownie przez 3 min., żeby były miękkie i nabrały złotego koloru.
 Jeżeli gotowe tortille podzieli się na 8 części i usmaży w głębokim tłuszczu, to otrzyma się charakterystyczne chipsy, które są podawane z salsą jako przekąska oraz stanowią podstawę do innych meksykańskich potraw. W oryginale do przyrządzania tortilli używa się jednego rodzaju mąki, specjalnej mąki kukurydzianej - masa harina.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia meksykańska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis czytano już 44560 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 5) |  
 
 
 
 
 
 | super polecam Dodał/a ~młoda dnia 2011-05-06 10:43:16
 
 Polecam przepis  trzeba pamiętać żeby nie za długo były na patelni żeby nie były twarde bo będą się łamać ,ja dodaję do ciasta zioła prowansalskie lub bazylie :)
 
 
 |  | Odp: Plagiatto Dodał/a mistrzkuchni dnia 2009-07-19 18:48:38
 
 Sprawdzimy obecność tego przepisu w tej książce i dodamy informację o pochodzeniu.
 
 
 |  | Plagiatto Dodał/a ~psh dnia 2009-07-01 09:45:12
 
 Przepis żywcem przepisany z "Kuchni domowej Macieja Kuronia". Ładnie to tak plagiatować?
 
 
 |  | super Dodał/a ~ema dnia 2008-02-05 14:39:11
 
 Pyszna tortilla. A te chipsy na prawdę pyszne. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
 
 
 |  | ok Dodał/a ~kasia dnia 2007-08-08 16:14:19
 
 fajny przepis, ale nie sadziłam że to takie czasochłonne
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |