przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tortilla meksykańska

Poziom: średni
Głosów: 34
Ocena: 4.45
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 250 ml wody,
- 30 g masła,
- sól.

Opis przygotowania:
Obydwa rodzaje mąki wymieszać, dodać sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagnieść ciasto jak na pierogi i zostawić na 0.5 h pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie podzielić je na 6 - 8 równych porcji i każdą z nich rozwałkować na okrągły, cienki placek. Placki grillować lub smażyć z obu stron dosłownie przez 3 min., żeby były miękkie i nabrały złotego koloru.
Jeżeli gotowe tortille podzieli się na 8 części i usmaży w głębokim tłuszczu, to otrzyma się charakterystyczne chipsy, które są podawane z salsą jako przekąska oraz stanowią podstawę do innych meksykańskich potraw. W oryginale do przyrządzania tortilli używa się jednego rodzaju mąki, specjalnej mąki kukurydzianej - masa harina.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 43446 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 5)






super polecam
Dodał/a ~młoda dnia 2011-05-06 10:43:16

Polecam przepis trzeba pamiętać żeby nie za długo były na patelni żeby nie były twarde bo będą się łamać ,ja dodaję do ciasta zioła prowansalskie lub bazylie :)

Odp: Plagiatto
Dodał/a mistrzkuchni dnia 2009-07-19 18:48:38

Sprawdzimy obecność tego przepisu w tej książce i dodamy informację o pochodzeniu.

Plagiatto
Dodał/a ~psh dnia 2009-07-01 09:45:12

Przepis żywcem przepisany z "Kuchni domowej Macieja Kuronia". Ładnie to tak plagiatować?

super
Dodał/a ~ema dnia 2008-02-05 14:39:11

Pyszna tortilla. A te chipsy na prawdę pyszne. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

ok
Dodał/a ~kasia dnia 2007-08-08 16:14:19

fajny przepis, ale nie sadziłam że to takie czasochłonne











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin