|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tortilla meksykańska |
|
Poziom: średni Głosów: 34 Ocena: 4.45 Składniki: - 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 250 ml wody,
- 30 g masła,
- sól.
|
Opis przygotowania: Obydwa rodzaje mąki wymieszać, dodać sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagnieść ciasto jak na pierogi i zostawić na 0.5 h pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie podzielić je na 6 - 8 równych porcji i każdą z nich rozwałkować na okrągły, cienki placek. Placki grillować lub smażyć z obu stron dosłownie przez 3 min., żeby były miękkie i nabrały złotego koloru.
Jeżeli gotowe tortille podzieli się na 8 części i usmaży w głębokim tłuszczu, to otrzyma się charakterystyczne chipsy, które są podawane z salsą jako przekąska oraz stanowią podstawę do innych meksykańskich potraw. W oryginale do przyrządzania tortilli używa się jednego rodzaju mąki, specjalnej mąki kukurydzianej - masa harina. |
|
Region: Kuchnia meksykańska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 43809 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 5) |
super polecam Dodał/a ~młoda dnia 2011-05-06 10:43:16
Polecam przepis trzeba pamiętać żeby nie za długo były na patelni żeby nie były twarde bo będą się łamać ,ja dodaję do ciasta zioła prowansalskie lub bazylie :)
| Odp: Plagiatto Dodał/a mistrzkuchni dnia 2009-07-19 18:48:38
Sprawdzimy obecność tego przepisu w tej książce i dodamy informację o pochodzeniu.
| Plagiatto Dodał/a ~psh dnia 2009-07-01 09:45:12
Przepis żywcem przepisany z "Kuchni domowej Macieja Kuronia". Ładnie to tak plagiatować?
| super Dodał/a ~ema dnia 2008-02-05 14:39:11
Pyszna tortilla. A te chipsy na prawdę pyszne. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
| ok Dodał/a ~kasia dnia 2007-08-08 16:14:19
fajny przepis, ale nie sadziłam że to takie czasochłonne
|
|
|
|