przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tortille (pszenno-kukurydziana)

Poziom: średni
Głosów: 11
Ocena: 2.63
Składniki:
- 200 dag mąki pszennej
- 150 dag mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek
- woda

Opis przygotowania:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej łyżkę oliwy i tyle wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni. Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wypełniamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak naleśnik.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  kucharz
Przepis czytano już 10003 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin