Tortille (pszenno-kukurydziana) |
|
Poziom: średni Głosów: 11 Ocena: 2.63 Składniki: - 200 dag mąki pszennej
- 150 dag mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek
- woda
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej łyżkę oliwy i tyle wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni. Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wypełniamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak naleśnik. |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: kucharz |
Przepis czytano już 10286 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |