Tradycyjna galaretka malinowa |
|
Poziom: trudny Czas: ponad 2 godz. Porcji: ok.8 porcji Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 saszetki herbatki Saga dzika róża z maliną
- 125 ml soku malinowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 20 dag malin
- 25 g żelatyny
- 0,75 l wody
|
Opis przygotowania: Herbatkę zaparzyć i dodać do niej sok malinowy. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej i połączyć z herbatką. Pół szklanki galaretki odłożyć na potem, a resztę rozlać do miseczek, wrzucić maliny. Wstawić do lodówki, żeby zastygła. Śmietankę połączyć z połową szklanki galaretki. Gdy galaretka w lodówce lekko stężeje połączyć pozostałą galaretkę ze śmietaną kremówką i wylać na wierzch miseczek. Przed podaniem galaretkę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Będzie około 8 porcji po przekrojeniu na kawałki. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: joannap13 |
Przepis czytano już 4683 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |