przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tradycyjny żurek

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1,5 l wody
olej
25 dag wędzonego boczku
500 ml zakwasu na żur
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
30 dag kiełbasy
125 ml śmietanki kremówki
łyżka kminku
łyżka majeranku
4-6 suszonych kapeluszy grzybów
60 dag ziemniaków

Opis przygotowania:
1.Grzyby zalej wodą,mocz przez noc,a rano ugotuj do miękkości.Odcedź,po czym pokrój w cienkie paski.
2.Ziemniaki obierz,umyj,pokrój w kostkę,a następnie ugotuj w posolonej wodzie,odcedź.Boczek zalej wodą,dodaj pietruszkę,seler i cebulę,po czym ugotuj do miękkości.Z wywaru wyjmij boczek i warzywa.Mieszając po woli dolewaj zakwas.Zagotuj,dopraw roztartym czosnkiem,kminkiem,majerankiem i pieprzem.Następnie dolej śmietankę.
3.Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone kiełbasę i boczek razem z tłuszczem,ziemniaki i grzyby.Wymieszaj.Zagotuj.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 3554 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin