|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Tradycyjny żurek |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 40 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 0Ocena: 0.00
1,5 l wody
 olej
 25 dag wędzonego boczku
 500 ml zakwasu na żur
 1 pietruszka
 kawałek selera
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 30 dag kiełbasy
 125 ml śmietanki kremówki
 łyżka kminku
 łyżka majeranku
 4-6 suszonych kapeluszy grzybów
 60 dag ziemniaków
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1.Grzyby zalej wodą,mocz przez noc,a rano ugotuj do miękkości.Odcedź,po czym pokrój w cienkie paski.
 2.Ziemniaki obierz,umyj,pokrój w kostkę,a następnie ugotuj w posolonej wodzie,odcedź.Boczek zalej wodą,dodaj pietruszkę,seler i cebulę,po czym ugotuj do miękkości.Z wywaru wyjmij boczek i warzywa.Mieszając po woli dolewaj zakwas.Zagotuj,dopraw roztartym czosnkiem,kminkiem,majerankiem i pieprzem.Następnie dolej śmietankę.
 3.Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone kiełbasę i boczek razem z tłuszczem,ziemniaki i grzyby.Wymieszaj.Zagotuj.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  natalina4 |  | Przepis czytano już 4130 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |