|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tradycyjny żurek |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1,5 l wody
olej
25 dag wędzonego boczku
500 ml zakwasu na żur
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
30 dag kiełbasy
125 ml śmietanki kremówki
łyżka kminku
łyżka majeranku
4-6 suszonych kapeluszy grzybów
60 dag ziemniaków
|
Opis przygotowania: 1.Grzyby zalej wodą,mocz przez noc,a rano ugotuj do miękkości.Odcedź,po czym pokrój w cienkie paski.
2.Ziemniaki obierz,umyj,pokrój w kostkę,a następnie ugotuj w posolonej wodzie,odcedź.Boczek zalej wodą,dodaj pietruszkę,seler i cebulę,po czym ugotuj do miękkości.Z wywaru wyjmij boczek i warzywa.Mieszając po woli dolewaj zakwas.Zagotuj,dopraw roztartym czosnkiem,kminkiem,majerankiem i pieprzem.Następnie dolej śmietankę.
3.Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone kiełbasę i boczek razem z tłuszczem,ziemniaki i grzyby.Wymieszaj.Zagotuj. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: natalina4 | Przepis czytano już 3554 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|