Truskawkowy zawrót głowy bd |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Biszkopt;
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Masa:
- 1 kostka masła (25 dkg)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 litry mleka
- ok. 1 kg truskawek
- 1/2 opakowania biszkoptów
- 1 łyżka kawy
- 2 łyżki rumu
- galaretka
|
Opis przygotowania: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę - dodajemy, nadal ubijając, na przemian po żółtku i po łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę(roztrzepując po całej powierzchni) i delikatnie łączymy ją z ubitymi jajkami przy pomocy łyżki. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni.Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu wykładamy biszkopt i ściągamy pergamin.
Krem:
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Na gotujące mleko wlewamy rozpuszczone mąki i mieszając gotujemy ok. 3 minuty. Studzimy.
Masło ucieramy mikserem na pianę. Gdy jest puszyste i białe dodajemy ciągle ucierając po trochę masy mlecznej.
Kawę zalewamy wrzącą wodą, około 3/4 szklanki a po wystudzeniu i przelaniu(bez fusów) do innego naczynia, dodajemy rum.
Biszkopt wkładamy do tortownicy i nakładamy na niego cienką warstwę kremu. Na krem wykładamy lekko rozgniecione widelcem lub posiekane truskawki.
W truskawki wrzucamy,"tu i tam". kawałki biszkoptów wcześniej zanurzonych na krótko w kawie z rumem.
Przykrywamy to połową pozostałej masy, na której następnie układamy lekko nawilżone biszkopty. Całość przykrywamy resztą masy i dekorujemy wierzch truskawkami. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki. |
|
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 6220 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |