Trybowana kaczka duszona |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 nóżki z kaczki
- sól
- czarny pieprz
- majeranek
- czerwone deserowe wino
- słodka czerwona papryka w proszku
- kremówka 30 %
- cebula 1 duża
- czosnek 4 ząbki
|
Opis przygotowania: Nóżki kaczki trybujemy. Każdą porcję kaczki solimy, pieprzymy. Przyprawiamy majerankiem
i czerwoną papryką. Zalewamy czerwonym winem około szklanki, dodajemy cebulę i rozgnieciony czosnek. Marynujemy 12 godzin. Następnie wyciągamy kaczkę z zalewy. Osuszmy ponownie przyprawiamy. (delikatnie solimy, pieprzymy itd.). Mięso rolujemy i spinamy wykałaczką. Obrumieniamy. Zalewamy marynatą z domieszką wody (około szklanki). Dusimy wolno pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy kaczkę. Resztę sosu przecedzamy, przecierając odrobinę cebuli z duszenia. Doprawiamy sola pieprzem, zagęszczamy zasmażką. Dodajemy kremówkę. |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 7451 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |