przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Turban z niespodziankami

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 50 dag wołowiny z łopatki
- 50 dag wieprzowiny z łopatki
- 10 dag cebuli
- 10 dag czerstwej bułki
- 1 szklanka mleka lub wody
- 2 jajka
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- skórka otarta z połowy cytryny
- pieprz
- sól
- przyprawa prowansalska

Niespodzianki:
- 4 jajka
- 4 wątróbki drobiowe

Do dekoracji:
- ogórek "wąż"
- 3 papryki: czerwona, żółta i zielona

Dodatki:
- 50 dag ziemniaków
- opakowanie mrożonego szpinaku
- gałązki natki pietruszki
- 3 - 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka masła

Opis przygotowania:
Ugotować 4 jajka na twardo,, usmażyć na oliwie wątróbki bez soli. namoczyć bułkę w mleku lub wodzie.
Zemleć mięso. cebule usmażyć na maśle. przełożyć mięso do miski, dodać odciśniętą bułkę, 2 jajka, cebulę,sól, pieprz,, przyprawę, skórkę.
Dokładnie wyrobić masę dłońmi, uformować z niej prostokąt. Ułożyć na nim na przemian obrane ugotowane jajka i osolone po ugotowaniu wątróbki.
Niespodzianki nakryć mięsem i uformować ścisły wałek.
Dużą formę babkową z kominkiem nasmarować masłem. Włożyć do niej zręcznie wałek mięsa, obsypać wiórkami pozostałego masła, piec w piekarniku (175 stopni C) około 45 minut.
Ugotować ziemniaki, utłuc je na piure, wymieszać z usmażonym na maśle szpinakiem, dokładnie odciśniętym z wody i doprawionym czosnkiem.
Upieczony turban przełożyć na duży okrągły półmisek i wypełnić do połowy ziemniakami.
Piure naszpikować cieniutkimi "wąsami" z obranego ogórka, udekorować pierścionkami kolorowej papryki.
Pozostałe piure nakładać do zwilżonej filiżanki, ubijając dobrze łyżką.
Ziemniaczano - szpinakowe babeczki wykładać wokół turbanu, dekorować je gałązkami natki pietruszki.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4081 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin