przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Turecka sarma


Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 3.50
Składniki:
Sarma to tradycyjna potrawa turecka, zajmuje dużo czasu ale jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna :)

"Opakowanie"
Marynowane liście winogron (dostępne w bardzo niewielu punktach zapakowane w foliach) lub blanszowane/marynowane liście szpinaku.

Środek:
- ryż - 1porcja
- mięso mielone - 2 porcje (w wersji wegetariańskiej można zamienić mięso warzywami np groszkiem kukurydzą, drobno posiekaną cebulą, papryką itd)
- sól
- ostra papryka chilli grubo mielona
- ewentualnie pieprz

Sos:
- sok z cytryny
- 1 duży jogurt grecki naturalny (bardzo gęsty)
- 1 główka czosnku
- sól

Opis przygotowania:
Liście winogron przepłukujemy gorącą wodą.
Wybieramy największe, niepopękane, odłamujemy ogonki.
Pozostałe listki układami na dnie garnka.

Farsz:
Przepłukujemy ryż zimną wodą.
Mieszamy odcedzony ryż (nie gotujemy go!) z mięsem mielonym w stosunku 1:2.
Dodajemy soli do smaku.

Owijanie;)
Farsz zawijamy luźno i delikatnie tak żeby nie uszkodzić liści (jak polskie gołąbki). Ryż będzie pęczniał podczas gotowania więc nie mogą być ciasno zwinięte bo porozrywa sarmę.
Pojedynczy liść z farszem jest długości mniej więcej 5-7 cm i grubości ok 3cm.
Sarmę układamy w garnku (na uprzednio wyłożonych liściach), zalewamy do pełna wodą, dodajemy soli i chilli (np na garnek 4l ok 2 łyżki soli i z 5-6 łyżek chilli), przykrywamy pozostałymi liśćmi.
Gotujemy ok godziny na małym ogniu.
Jeśli po tym czasie sarma będzie włóknista gotujemy dalej dopóki liście nie zrobią się kruche.

Sos:
Do jogurtu naturalnego wciskamy czosnek, dodajemy soli do smaku.

Gotową sarmę podajemy z sosem czosnkowym i skrapiamy cytryną.

Smacznego!
Opis / Uwagi:
Przepis jest bardzo minimalistyczny. Oczywiście można doprawić innymi przyprawami jak pieprz i inne zioła. Ja robię ją tak jak nauczyła mnie pewna turczynka;) Zdjęcie pochodzi z wyszukiwarki google :]
Region:  Pozostałe
Przepis został dodany przez:  megara
Przepis czytano już 16029 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin