Udziec barani w chrupiącej skórce |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2.25 kg udźca baraniego
- kilka gałązek natki pietruszki
- liść laurowy
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- łyżka octu winnego
- łyżka brązowego cukru
Skórka:
- 6 - 8 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)
- mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty, łyżeczka mieszanych suszonych ziół (np. zioła prowansalskie)
- sól i czarny pieprz do smaku
- dwa plastry ananasa z puszki, drobno pokrojone
- ubite jajko
-2 łyżki stopionego masła
Do dekoracji:
- 3 - 4 limonki (po pół na osobę)
- galaretka miętowa
- gałązki świeżej mięty
|
Opis przygotowania: Włożyć udziec do dużego rondla i zalać zimną wodą (wlać tyle wody, by przykryła mięso). Dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić, aż mięso będzie miękkie (około 2 h). Zdjąć garnek z ognia i wystudzić mięso w wywarze. Zimne mięso wyjąć z wywaru i osuszyć w papierowym ręczniku. Posmarować udziec stopionym masłem. Wymieszać pozostałe składniki skórki i oblepić masą mięso. Przełożyć udziec na blachę z kratką i piec przez około 20 - 30 min. w temp. 190°C. Skórka powinna być złocista i chrupiąca. Upieczony udziec przełożyć na ogrzany półmisek. Limonki poprzekrawać na połowy, wydrążyć miąższ (pozostawiając ok. 0.5 cm przy ściankach). W miejsce miąższu nałożyć galaretkę. Ustawić połówki limonek wokół mięsa i udekorować wszystko świeżą miętą. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 8229 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |