| Uramaki roll | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  30 min.Porcji:  2Głosów: 0Ocena: 0.00
100 g świeżego łososia
 2 łyżki serka kremowego z chrzanem
 świeży ogórek
 150 g ugotowanego ryżu na sushi
 2 płatów liści nori
 Glassa Sojowa Ponti 240g
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz trzykrotnie, zalej wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
 Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później natomiast przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.
 Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry,
 a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.
 Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia japońska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  flypr | 
	| Przepis czytano już 4887 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |