przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Węgorz smażony

Poziom: trudny
Głosów: 15
Ocena: 3.20
Składniki:
1 kg węgorza,
tłuszcz do smażenia,
30 dkg włoszczyzny bez kapusty,
4 dkg mąki,
2 - 3 jaja,
8 - 10 dkg bułki tartej,
sól,
pieprz do smaku.

Opis przygotowania:
Węgorza uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa siągając ją aż do ogona. Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bierzącą wodą, pokrajać na kawałki 6 - 8 cm. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzącą wodą, ugotować. Pod koniec gotowania włożyć rybę, posolić, wystudzić w wywarze. Po wystudzeniu wyjąć, osuszyć, posypać pieprzem i mąką, panierować w rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Po smażeniu ułożyć na półmisku, udekorować cząstkami pomidorów oraz cząstkami sparzonej cytryny i zieloną sałatą.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 19208 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin