|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Walentynkowe serduszka |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 6Ocena: 3.67
80 g masła,
 20 dkg mąki,
 4 jaja,
 szczypta soli,
 krem,
 3 płatki lub 3 łyżeczki żelatyny,
 500 ml mleka,
 1 opakowanie budyniu waniliowego,
 50 g cukru,
 200 ml śmietany kremówki,
 3 łyżki cukru pudru.
 
 
 |  | Opis przygotowania: 250 ml wody zagotować z solą i masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładkie ciasto i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Garnek zdjąć z ognia, ciasto przestudzić. Kolejno dodać jaja, stale mieszając. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Piekarnik rozgrzać do 200ş C. Na blachę wyłożoną pergaminem z ciasta wycisnąć 12 serduszek. Do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą i blachę z ciastkami. Serduszka piec 20 - 25 min., wyjąć, przekroić poziomo na pół. 6 łyżek mleka wymieszać z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić. Do mleka wlać budyń i zagotować, dodać żelatynę. Garnek wstawić do naczynia z zimną wodą, budyń wystudzić, stale mieszając. Śmietanę ubić i dodać do budyniu. Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na spody ciastek, przykryć wierzchami. Serduszka posypać cukrem pudrem, podawać np. z truskawkami.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 8609 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |