|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Walentynkowe serduszka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 3.67 Składniki: 80 g masła,
20 dkg mąki,
4 jaja,
szczypta soli,
krem,
3 płatki lub 3 łyżeczki żelatyny,
500 ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
50 g cukru,
200 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru.
|
Opis przygotowania: 250 ml wody zagotować z solą i masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładkie ciasto i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Garnek zdjąć z ognia, ciasto przestudzić. Kolejno dodać jaja, stale mieszając. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Piekarnik rozgrzać do 200ş C. Na blachę wyłożoną pergaminem z ciasta wycisnąć 12 serduszek. Do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą i blachę z ciastkami. Serduszka piec 20 - 25 min., wyjąć, przekroić poziomo na pół. 6 łyżek mleka wymieszać z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić. Do mleka wlać budyń i zagotować, dodać żelatynę. Garnek wstawić do naczynia z zimną wodą, budyń wystudzić, stale mieszając. Śmietanę ubić i dodać do budyniu. Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na spody ciastek, przykryć wierzchami. Serduszka posypać cukrem pudrem, podawać np. z truskawkami. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 8008 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|