przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Walentynkowe serduszka

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 3.67
Składniki:
80 g masła,
20 dkg mąki,
4 jaja,
szczypta soli,
krem,
3 płatki lub 3 łyżeczki żelatyny,
500 ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
50 g cukru,
200 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru.

Opis przygotowania:
250 ml wody zagotować z solą i masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładkie ciasto i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Garnek zdjąć z ognia, ciasto przestudzić. Kolejno dodać jaja, stale mieszając. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Piekarnik rozgrzać do 200ş C. Na blachę wyłożoną pergaminem z ciasta wycisnąć 12 serduszek. Do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą i blachę z ciastkami. Serduszka piec 20 - 25 min., wyjąć, przekroić poziomo na pół. 6 łyżek mleka wymieszać z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić. Do mleka wlać budyń i zagotować, dodać żelatynę. Garnek wstawić do naczynia z zimną wodą, budyń wystudzić, stale mieszając. Śmietanę ubić i dodać do budyniu. Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na spody ciastek, przykryć wierzchami. Serduszka posypać cukrem pudrem, podawać np. z truskawkami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7643 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin