Wieniec Wiedeński bd |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 15 dag mąki tortowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
KREM:
- 3 szklanki mleka
- 1,5 torebki budyniu czekoladowego
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 1 torebka cukru waniliowego
|
Opis przygotowania: Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mleko, sok i skórkę z cytryny, wsypywać stopniowo, cały czas ucierając, przesianą mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Piec ok. 50 minut. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, uważając by się nie przypalił. Zdjąć budyń z ognia i mieszając ostudzić. Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń. Ostudzone ciasto przekroić na 4 - 5 warstwy i przełożyć kremem. Boki wieńca także posmarować kremem i obsypać migdałami. Wierzch polać dowolną białą polewą i udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 5801 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |