przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wieniec Wiedeński bd


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 15 dag mąki tortowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny

KREM:
- 3 szklanki mleka
- 1,5 torebki budyniu czekoladowego
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 1 torebka cukru waniliowego

Opis przygotowania:
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mleko, sok i skórkę z cytryny, wsypywać stopniowo, cały czas ucierając, przesianą mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Piec ok. 50 minut. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, uważając by się nie przypalił. Zdjąć budyń z ognia i mieszając ostudzić. Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń. Ostudzone ciasto przekroić na 4 - 5 warstwy i przełożyć kremem. Boki wieńca także posmarować kremem i obsypać migdałami. Wierzch polać dowolną białą polewą i udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 5853 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin