Wieprzowe mini pulpeciki z miętą |
|
Poziom: b. łatwy Porcji: 4 PORCJE Głosów: 7 Ocena: 4.43 Składniki: - połowa dużej cebulki
- 500g mięsa wieprzowego z łopatki (lub w/g uznania inne)
- 1 łyżka suszonej mięty (polecam świeżą)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie pozostałe składniki i pokrojoną cebule połączyć w jednym naczyniu i dokładnie wyrobić! Formować nieduże kuleczki lub jak kto woli małe kotleciki o średnicy 5 cm. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju (moja rada - po usmażeniu zlać olej i dodać na krótko trochę masła dla lepszego maślanego smaczku).
Podawać możemy z rożnymi sosami. Polecam sos majonezowy z dodatkiem cytryny i mięty lub tzatzyki - oczywiście własnej roboty! |
|
Opis / Uwagi: Osobiście polecam do mięs świeże zioła dla lepszego smaku i aromatu jak tez wyglądu! Danie świetnie sprawdza się również z grilla na działce a sposób podania może być różny, w bułce do ręki i bardziej elegancko (patrz na foto). Dodam że świetnie pasują tu rozmaite sałatki najlepiej z sezonowych warzyw z lekkimi aromatycznymi dipami!
Smacznego!!! |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: jaceksz |
Przepis czytano już 5566 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |