przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 400 g łopatki lub szynki
- 2 średnie cebule grubo posiekane
- 2 średnie marchewki pocięte w ukośnie w plasterki
- 0.5 zielonej papryki pociętej w kostkę
- 0.5 czerwonej papryki pociętej w kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 0.5 puszki plastrów ananasa pociętych w kostkę
- olej do smażenia i frytowania

Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0.25 łyżeczki soli

Ciasto:
- 0.75 szkl. mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.75 szkl. wody

Sos:
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek brązowego cukru (lub 3 - 4 białego)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody

Opis przygotowania:
Wymieszać składniki marynaty, marynować mięso 30 min. Wymieszać dokładnie składniki na ciasto, aż utworzy się gęsta, jednolita masa, odstawić.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, marchewkę, papryki i czosnek. Smażyć mieszając 2 min. Dodać ananasa. Smażyć kolejne 30 s. Wyjąć wszystko na talerz.
W czystym woku rozgrzać 2 szkl. oleju. Wymieszać kawałki mięsa z ciastem i smażyć w 2 lub 3 porcjach na średnim ogniu 4 - 5 min. (olej nie może być za gorący, bo ciasto szybko się przypali, a mięso będzie w środku jeszcze surowe). Wyjąć cedzakiem i osączyć dokładnie z oleju na papierowym ręczniku. Usmażyć całe mięso, osączyć, przełożyć na talerz i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku nagrzanym do 150°C).
Do woka wlać wszystkie składniki sosu, zagotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać usmażone warzywa z ananasem. Gotować 1 - 2 min., dodać wieprzowinę, dokładnie wymieszać. Danie gotowe.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 6892 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin