Wyśmienity i bardzo łatwy torcik czekoladowy |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " Biszkopt kakaowy:
" 5 jajek
" 3/4 szklanki mąki przennej
" ¾ szklanki cukru
" 1 ½ łyżki kakao
" 1 łyżeczka proszku do pieczenia
" Biała masa śmietankowa:
" ½ litra śmietanki 36%
" 30 dag białej czekolady Milka
" Kakaowa masa śmietankowa:
" ½ litra śmietanki 36%
" 20 dag mlecznej czekolady
" 10 dag gorzkiej czekolady
" Ponadto:
" ¾ szklanki mleka
" Do dekoracji:
" orzechy laskowe w czekoladzie
|
Opis przygotowania: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół.
Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa).
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę śmietankową, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę śmietankową. Tort udekorować orzechami laskowymi w czekoladzie. Schłodzić w lodówce. |
|
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 2635 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |