przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 2
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa firmy Gzella 2 średnie sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej 2 łyżki
- wino białe wytrawne 100ml
- chrzan tarty 3  4 łyżki
- śmietanka 18% słodka 400ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki
- szczypior 1 mały pęczek

Opis przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.

Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.

Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Opis / Uwagi:
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy !
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  redakcja
Przepis czytano już 2901 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin