Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - polędwiczka wieprzowa firmy Gzella 2 średnie sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej 2 łyżki
- wino białe wytrawne 100ml
- chrzan tarty 3 4 łyżki
- śmietanka 18% słodka 400ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na miękko 4 sztuki
- szczypior 1 mały pęczek
|
Opis przygotowania: Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki. |
|
Opis / Uwagi: Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy ! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 2901 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |