Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 2 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: " 1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
" 250 g krewetek królewskich
" 2 łyżki imbiru marynowanego
" 2 łyżki soku z imbiru
" 100 ml oliwy z oliwek
" 3 ząbki czosnku
" sos tabasco
" 2 łyżki octu winnego
" 1 limonka
" gałązki kolendry
" sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.
Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.
Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3366 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |