|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Złocisty placek z ziemniaków |
|
Poziom: łatwy Porcji: 2-3 Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 50 dag ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- cebula
- bekon
|
Opis przygotowania: Ziemniaki szorujemy, osuszamy i gotujemy w mundurkach.
Kiedy dobrze ostygną, obieramy ze skórek. Ścieramy na tarce jarzynówce, o dużych oczkach.
Doprawiamy sola i pieprzem, delikatnie mieszamy.
na okrągłej patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy masło.
przekładamy masę ziemniaczaną.
Placek smażymy na złocisty kolor (z obu stron).
Placek ten możemy również upiec z dodatkiem cebuli, bekonu, lub i cebuli i bekonu.
Podajemy od razu, gorący z dodatkiem barszczu białego na wędzonce, z żurkiem, z czerwonym barszczem lub ze zsiadłym lub słodkim mlekiem. |
|
Opis / Uwagi: Jadłam to u babci, gdy zjawiałam się u niej w wakacje. A teraz niedawno, gdy na nic nie miałam ochoty, przypomniały mi się właśnie wakacje spędzane u dziadków...i dania proste, z ;kartofli |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5105 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|