przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Złote owsiane ciasteczka z bakaliami

Poziom: b. łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 500 g płatków owsianych (górskie najlepsze)
- 250 g cukru
- 125 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (jeśli jajka są dużej to 2)
- ok. 10 kropelek olejku migdałowego
- garstka rodzynek
- pokrojone orzechy
- migdały
- płatki kokosowe

Opis przygotowania:
Te ciasteczka przygotowuje się w 15 min. Należy po prostu wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść razem z bakaliami. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby płatki owsiane były raczej drobne, sypkie i kruche. Z wielkich, grubych i twardych płatków nic nam nie wyjdzie, bo nie wymieszamy ich równo z łuszczem i jajkiem. Teraz trzeba dużą blachę wyłożyć sreberkiem do pieczenia i niczym jej nie smarować, tylko łyżką nakładać ciasteczka w odległości centymetra od siebie. Prawie nie rosną w piekarniku, dlatego mogą leżeć tak blisko. Ciacha pieczemy na bardzo jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 150 - 160°C. Piekarnik gazowy może być troszkę cieplejszy. Wyjmujemy je z piekarnika, gdy lekko puknięte palcem nie będą kleiste. Cieplutkie powinny być na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie.
Ciasteczka można długo przechowywać, mają niepowtarzalny smak. Oczywiście najlepsze były w wykonaniu babci :-)
Ciasteczka chłoną wilgoć z powietrza, dlatego naprawdę pyszne robią się na drugi-trzeci dzień. Od razu po upieczeniu stwardnieją, ale zapakowane w woreczek foliowy, w którym zostawimy otwór, zmiękną.
Przepis czytano już 4655 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin