Opis przygotowania: Te ciasteczka przygotowuje się w 15 min. Należy po prostu wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść razem z bakaliami. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby płatki owsiane były raczej drobne, sypkie i kruche. Z wielkich, grubych i twardych płatków nic nam nie wyjdzie, bo nie wymieszamy ich równo z łuszczem i jajkiem. Teraz trzeba dużą blachę wyłożyć sreberkiem do pieczenia i niczym jej nie smarować, tylko łyżką nakładać ciasteczka w odległości centymetra od siebie. Prawie nie rosną w piekarniku, dlatego mogą leżeć tak blisko. Ciacha pieczemy na bardzo jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 150 - 160°C. Piekarnik gazowy może być troszkę cieplejszy. Wyjmujemy je z piekarnika, gdy lekko puknięte palcem nie będą kleiste. Cieplutkie powinny być na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie.
Ciasteczka można długo przechowywać, mają niepowtarzalny smak. Oczywiście najlepsze były w wykonaniu babci :-)
Ciasteczka chłoną wilgoć z powietrza, dlatego naprawdę pyszne robią się na drugi-trzeci dzień. Od razu po upieczeniu stwardnieją, ale zapakowane w woreczek foliowy, w którym zostawimy otwór, zmiękną. |