przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Zakwas żytni

Poziom: b. atwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Gosw: 4
Ocena: 3.50
Skadniki:
- mąka żytnia
- woda
- cukier
- dużo cierpliwości

Opis przygotowania:
I etap - dzień pierwszy, wieczór,
Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap - dzień drugi wieczór,
Do etapu I dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap - dzień trzeci, wieczór,
Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.
Opis / Uwagi:
Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego 100g zostawiam sobie do dalszej hodowli, a z 400g robimy sobie wypieki np. chleby, bułki, etc.
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Na zimno
Przepis zosta dodany przez:  chef7
Przepis czytano ju 5734 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 2)






mka
Doda/a ~chef7 dnia 2010-08-25 20:49:44

mka 2000 to oznaczenie stosowane w mynarstwie chodzi o rozdrobnienie, wielko miau, zawsze przykrywamy zakwas, ja uywam gazy i gumki recepturki to zabezpiecza przed ew zanieczyszczeniem

2 pytania
Doda/a ~tomek dnia 2010-08-24 12:53:32

Mam 2 pytania: co to jest mka typ 2000 (oznaczenie na opakowaniu jest ?) i czy ten zakwas czym przykrywa czy normalnie sobie moe sta np w garnku?













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin