przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Zakwas żytni

Poziom: b. łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 4
Ocena: 3.50
Składniki:
- mąka żytnia
- woda
- cukier
- dużo cierpliwości

Opis przygotowania:
I etap - dzień pierwszy, wieczór,
Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap - dzień drugi wieczór,
Do etapu I dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap - dzień trzeci, wieczór,
Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.
Opis / Uwagi:
Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego 100g zostawiam sobie do dalszej hodowli, a z 400g robimy sobie wypieki np. chleby, bułki, etc.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 5515 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






mąka
Dodał/a ~chef7 dnia 2010-08-25 20:49:44

mąka 2000 to oznaczenie stosowane w młynarstwie chodzi o rozdrobnienie, wielkość miału, zawsze przykrywamy zakwas, ja używam gazy i gumki recepturki to zabezpiecza przed ew zanieczyszczeniem

2 pytania
Dodał/a ~tomek dnia 2010-08-24 12:53:32

Mam 2 pytania: co to jest mąka typ 2000 (oznaczenie na opakowaniu jest ?) i czy ten zakwas czymś przykrywać czy normalnie sobie może stać np w garnku?












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin