Zapiekanka praska z szynką | 
	 | 
		Poziom: b. łatwy Głosów: 12 Ocena: 2.83  Składniki: - 400 g makaronu wstążki 
- 300 g szynki 
- 100 g masła 
- 2 cebule 
- 5 jaj 
- 1 szkl. śmietany 
- 2 łyżki margaryny 
- 2 łyżki bułki tartej 
- sól 
- pieprz
 
  | 
	Opis przygotowania: Cebule obrać i drobno posiekać. Szynkę pokroić w małą kostkę. Makaron ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. W garnku rozgrzać połowę masła i zrumienić na nim cebule, dodać makaron i szynkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmącić ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami i śmietana. Masę tę ostrożnie wymieszać z makaronem. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wszystko przełożyć do naczynia, wierzch opruszyć wiórkami masła. Zapiekać 20 min. w temp. 220°C. Można podawać z zieloną sałatą. | 
	 | 
	| Region:  Kuchnia czeska | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	 | 
		| Przepis czytano już 15720 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |