przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Zapiekanka praska z szynką

Poziom: b. łatwy
Głosów: 12
Ocena: 2.83
Składniki:
- 400 g makaronu wstążki
- 300 g szynki
- 100 g masła
- 2 cebule
- 5 jaj
- 1 szkl. śmietany
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cebule obrać i drobno posiekać. Szynkę pokroić w małą kostkę. Makaron ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. W garnku rozgrzać połowę masła i zrumienić na nim cebule, dodać makaron i szynkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmącić ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami i śmietana. Masę tę ostrożnie wymieszać z makaronem. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wszystko przełożyć do naczynia, wierzch opruszyć wiórkami masła. Zapiekać 20 min. w temp. 220°C. Można podawać z zieloną sałatą.
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 12015 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin