Zapiekanka z makaronu |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 400 g makaronu (wstążki)
- szczypta wanilii (utartej)
- 50 g masła
- tarta bułka
- 3 jaja
- 100 g drobno posiekanych orzechów
- otarta skórka z 1 cytryny
- dżem morelowy
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany
- sól
- 100 g cukru pudru
|
Opis przygotowania: Masło, żółtka, 30 g cukru pudru, kwaśną śmietanę, wanilię i otartą skórkę z cytryny wymieszać na jednolitą masę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, połączyć go z masą i pianą ubitą z białek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jako pierwszą warstwę układać w nim makaron. Na to nałożyć dżem morelowy wymieszany z orzechami i cukrem. Następną warstwą jest znowu makaron i tak dalej, ostatnią warstwą jest makaron. Zapiekać na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 9243 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |