przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka z makaronu

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 400 g makaronu (wstążki)
- szczypta wanilii (utartej)
- 50 g masła
- tarta bułka
- 3 jaja
- 100 g drobno posiekanych orzechów
- otarta skórka z 1 cytryny
- dżem morelowy
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany
- sól
- 100 g cukru pudru

Opis przygotowania:
Masło, żółtka, 30 g cukru pudru, kwaśną śmietanę, wanilię i otartą skórkę z cytryny wymieszać na jednolitą masę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, połączyć go z masą i pianą ubitą z białek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jako pierwszą warstwę układać w nim makaron. Na to nałożyć dżem morelowy wymieszany z orzechami i cukrem. Następną warstwą jest znowu makaron i tak dalej, ostatnią warstwą jest makaron. Zapiekać na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 8934 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin