Zapiekanka z mieszanej kapusty |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - pół niedużej kapusty włoskiej, grubo pokrojonej
- ćwiartka małej czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 2 pomidory obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
- osączone z tłuszczu skwarki z 3 plastrów bekonu pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki masła
- grubo pokrojona cebula
- półtorej łyżki mąki pszennej
- 80 ml mleka
- starta gałka muszkatołowa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/3 opakowania gęstej, kwaśnej śmietany
- 10 dkg utartego sera cheddar
|
Opis przygotowania: W naczyniu żaroodpornym ułożyć włoską kapustę, oprószyć solą i pieprzem. Następną warstwę będzie stanowiła kapusta czerwona (też doprawiona), kolejną pomidory. Po wierzchu posypać całość skwarkami. Połowę masła roztopić na patelni, dodać cebulę i usmażyć ją na złoty kolor. Przełożyć na wierzch zapiekanki. Z reszty masła i mąki zrobić złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją mlekiem i gotować mieszając, aż zgęstnieje (nie zagotowywać). Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Polać sosem zapiekankę. Powierzchnię potrawy posypać tartym serem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 20 min. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez pół godziny. Kapusta powinna być miękka, a powierzchnia sera - przyrumieniona. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 6412 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |