przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka z owoców morza

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 75 dkg filetów dowolnej ryby morskiej o białym mięsie (np. dorsza)
- 25 dkg krewetek
- 25 dkg małży
- 2 pory (tylko białe części) pokrojone w plasterki
- duża cebula, pokrojona w pierścionki
- 2 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na kilka części
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o boku 1 cm
- 4 łyżki oliwy
- 12 - 15 czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- ćwierć pęczka posiekanej naci pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
- dwie kromki chleba tostowego bez skórki, pokruszonego
- 5 - 6 łyżek utartego parmezanu
- 2 łyżki roztopionego masła

Opis przygotowania:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki, pory, cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać oliwki, wino, pietruszkę, sól i pieprz; dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć filety, na nich krewetki i mięso małży, wyrównać powierzchnię łyżką, lekko wciskając owoce morza w mieszankę warzywną. Pokruszony chleb wymieszać z serem i masłem i ułożyć mieszaninę równą warstwą na powierzchni zapiekanki. Wstawić do piekarnika (180°C) i piec, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa, a ryby i owoce morza - upieczone (około 20 - 25 min.).
Opis / Uwagi:
Zamiast krewetek i małży można użyć innego zestawu (np. mieszanki śródziemnomorskiej, raków itd.) lub też przyrządzić zapiekankę z 2 - 3 gatunków ryb.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 8520 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin