|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Zapiekanka z owoców morza |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 2Ocena: 3.00
- 75 dkg filetów dowolnej ryby morskiej o białym mięsie (np. dorsza)
 - 25 dkg krewetek
 - 25 dkg małży
 - 2 pory (tylko białe części) pokrojone w plasterki
 - duża cebula, pokrojona w pierścionki
 - 2 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na kilka części
 - 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o boku 1 cm
 - 4 łyżki oliwy
 - 12 - 15 czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
 - 100 ml białego, wytrawnego wina
 - ćwierć pęczka posiekanej naci pietruszki
 - sól i czarny pieprz do smaku
 - dwie kromki chleba tostowego bez skórki, pokruszonego
 - 5 - 6 łyżek utartego parmezanu
 - 2 łyżki roztopionego masła
 
 
 |  | Opis przygotowania: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki, pory, cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać oliwki, wino, pietruszkę, sól i pieprz; dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć filety, na nich krewetki i mięso małży, wyrównać powierzchnię łyżką, lekko wciskając owoce morza w mieszankę warzywną. Pokruszony chleb wymieszać z serem i masłem i ułożyć mieszaninę równą warstwą na powierzchni zapiekanki. Wstawić do piekarnika (180°C) i piec, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa, a ryby i owoce morza - upieczone (około 20 - 25 min.).
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Zamiast krewetek i małży można użyć innego zestawu (np. mieszanki śródziemnomorskiej, raków itd.) lub też przyrządzić zapiekankę z 2 - 3 gatunków ryb.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia australijska |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 10787 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |