Zapiekanka z ziemniaków i anchois |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 cebule pokrojone w plasterki
- 6 dkg (ćwierć kostki) masła
- 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
- 16 filetów anchois
- czarny pieprz do smaku
- 3/4 opakowania śmietanki
- ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
|
Opis przygotowania: Na patelni roztopić połowę masła i zezłocić na nim cebulę. Natłuścić naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć warstwą połowę ziemniaków, na nich cebulę, na cebuli - promieniście - filety anchois, a na nich resztę ziemniaków. Każdą warstwę oprószać pieprzem (według uznania, lecz raczej sporo). Polać zapiekankę połową lekko ubitej śmietanki i skropić resztą masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) i zapiekać, aż wierzch się zrumieni. Polać zrumienioną zapiekankę resztą śmietanki i piec, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie. Przed podaniem posypać siekaną natką. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 8182 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |