przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka ziemniaczana klasyczna

Poziom: b. łatwy
Głosów: 5
Ocena: 4.20
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 200 g startego żółtego sera

Opis przygotowania:
Masło roztopić (0.5 łyżeczki masła odłożyć). Podsmażyć na nim mąkę, zalać mlekiem. Gotować mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem zalać obrane, pokrojone w plastry i ułożone w wysmarowanym resztą masła naczyniu żaroodpornym ziemniaki. Zapiekać 45 min. w temp. 200°C. 10 min. przed końcem zapiekankę posypać serem.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 9670 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






zapiekanka ziemniaczana
Dodał/a ~elka dnia 2007-12-18 21:47:15

wczoraj gotowalam , super dobra











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin