Zapiekanka ziemniaczana klasyczna |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.20 Składniki: - 800 g ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 200 g startego żółtego sera
|
Opis przygotowania: Masło roztopić (0.5 łyżeczki masła odłożyć). Podsmażyć na nim mąkę, zalać mlekiem. Gotować mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem zalać obrane, pokrojone w plastry i ułożone w wysmarowanym resztą masła naczyniu żaroodpornym ziemniaki. Zapiekać 45 min. w temp. 200°C. 10 min. przed końcem zapiekankę posypać serem. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 9987 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |