|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1.2 kg świeżych grzybów (najlepiej, prawdziwki lub maślaki, ale mogą być pieczarki)
- 600 g ziemniaków
- 2 pomidory
- cebula
- 50 g oleju
- 40 g masła
- 200 g śmietany
- liść laurowy
- łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Grzyby dokładnie umyć, jeżeli to prawdziwki to sparzyć wrzątkiem. Z maślaków zdjąć skórę. Grzyby pokroić na plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć grzyby i smażyć przez 5 min. Dodać pomidory, sól, pieprz i liść laurowy. Wlać śmietanę i dusić pod przykryciem 10 min. Ziemniaki usmażyć na oleju na złoto. Na maśle podsmażyć cebulę. Oba składniki dodać do grzybów. Formę wysmarować tłuszczem i bułką tartą. Włożyć grzyby i ziemniaki, piec 20 min. w temp. 220°C. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 7827 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|