przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zawijaniec z bakaliami

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 4 dkg drożdży
- 4 żółtka
- 10 dkg cukru
- 10 dkg rozpuszczonego masła
- 1 szkl. ciepłego mleka

Masa makowa:
- 25 dkg maku
- 2 żółtka
- 15 dkg cukru pudru
- olejek migdałowy
- 10 dkg łuskanych migdałów
- szklanka bakalii

Opis przygotowania:
Z drożdży, połowy cukru, mąki i mleka, przygotować rozczyn, wyrośnięty wyrobić z resztą składników, dodać tłuszcz, odstawić. Mak sparzyć, odstawić, osączyć, zemleć, bakalie drobno posiekać, mak wymieszać z żółtkami, cukrem i olejkiem, dodać bakalie. Wyrośnięty i rozwałkowany placek ułożyć na równej powierzchni (najlepiej na stolnicy) posmarować równomiernie masą makową. Dłuższe brzegi zawinąć do środka, ciasto ułożyć w formie, wyrośnięte piec 1 h w temp. 180°C, polukrować, posypać migdałami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6142 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin