Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem |
|
Poziom: łatwy Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: SKŁADNIKI:
Na placki:
3-4 duże ziemniaki
1/2 dużego lub 1 mały seler
2-3 szalotki
2 jajka
2 łyżki oliwy
pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
sól, pieprz
Na dip:
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
świeżo mielony pieprz
|
Opis przygotowania: PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well (Well-well.eu) |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam |
Przepis czytano już 2046 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |