przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zielony groszek w koszyczkach


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
- 8 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (ze skórką)
- olej lub czysty smalec do smażenia ( może być pół na pół)
- liście sałaty
- ćwiartki małych pomidorów
- zielenina

sos:
- puszka zielonego groszku konserwowego
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 4 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
- sok z cytryny

Opis przygotowania:
Przygotowujemy sos: groszek odsączamy (płyn pozostawiamy). Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy zalewą z groszku, zagotowujemy, dodajemy rosół, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o wyraźnym lekko pikantnym smaku.
Do sosu dodajemy groszek, raz jeszcze zagotowujemy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki wędliny, powstałe "koszyczki" przekładamy na ułożone na półmisku liście sałaty, napełniamy gorącym groszkiem, do środka wkładamy ćwiartkę pomidora, posypujemy zieleniną. Podajemy bardzo gorące.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5041 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin