|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zielony groszek w koszyczkach |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: - 8 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (ze skórką)
- olej lub czysty smalec do smażenia ( może być pół na pół)
- liście sałaty
- ćwiartki małych pomidorów
- zielenina
sos:
- puszka zielonego groszku konserwowego
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 4 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
- sok z cytryny
|
Opis przygotowania: Przygotowujemy sos: groszek odsączamy (płyn pozostawiamy). Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy zalewą z groszku, zagotowujemy, dodajemy rosół, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o wyraźnym lekko pikantnym smaku.
Do sosu dodajemy groszek, raz jeszcze zagotowujemy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki wędliny, powstałe "koszyczki" przekładamy na ułożone na półmisku liście sałaty, napełniamy gorącym groszkiem, do środka wkładamy ćwiartkę pomidora, posypujemy zieleniną. Podajemy bardzo gorące. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 5041 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|