przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa Bożonarodzeniowa z karpia

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela),
ogony,
płetwy,
ikra,
20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach),
6 dkg masła,
6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę,
szczypta imbiru,
ząbek czosnku,
sól,
wegeta do smaku,
1 liść laurowy,
3 ziela angielskie,
natka pietruszki do dekoracji,
1.5 - 2 l wody.
2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.

Opis przygotowania:
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.
Przepis czytano już 7380 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin