przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa ogórkowa

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- pół kilo ogórków kiszonych
- 4 spore marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- 6 średnich ziemniaków
- kostka rosołowa instant
- 2 litry wody
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki mąki
- 150 ml śmietany 12% UHT
- 3 łyżki oleju

Opis przygotowania:
Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę pogotować.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Można ją podawać z kromkami białego
pieczywa.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  damian776
Przepis czytano już 4692 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin