Zupa ogórkowa |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - pół kilo ogórków kiszonych
- 4 spore marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- 6 średnich ziemniaków
- kostka rosołowa instant
- 2 litry wody
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki mąki
- 150 ml śmietany 12% UHT
- 3 łyżki oleju
|
Opis przygotowania: Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę pogotować.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Można ją podawać z kromkami białego
pieczywa. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: damian776 |
Przepis czytano już 4692 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |