| Zupa ogórkowa | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 40 min.
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- pół kilo ogórków kiszonych
 - 4 spore marchewki
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - mały por
 - 6 średnich ziemniaków
 - kostka rosołowa instant
 - 2 litry wody
 - łyżeczka posiekanego koperku
 - sól, pieprz
 - liść laurowy
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - łyżka sosu sojowego
 - 2 płaskie łyżki mąki
 - 150 ml śmietany 12% UHT
 - 3 łyżki oleju
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą miękkie.
 W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
 Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę pogotować.
 Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
 Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Można ją podawać z kromkami białego
 pieczywa.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  damian776 | 
	| Przepis czytano już 5264 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |