|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa pieczarkowa z knedlekami |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 40 dag pieczarek
- 3 - 4 suszone podgrzybki
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 listek laurowy
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko, lub kaszy kuskus, lub ugotowana na sypko drobna kasza
- 2 bułeczki
- 3 jajka
- 2 łyki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 - 3 godziny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. do namoczonych grzybów dolać 0,75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu.
Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. kiedy się namoczą, odcisnąć.
Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki.
masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 - 7 minut na małym ogniu od przykryciem.
Zupę wlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć po kilka r nyżowych (z kuskus, lub z drobnej kaszy) knedlików.
Zupę posypać zieleniną. |
|
Opis / Uwagi: Rada:
- jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej,
- Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości,
- Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki. |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 3913 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|