przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa pieczarkowa z knedlekami

Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 40 dag pieczarek
- 3 - 4 suszone podgrzybki
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 listek laurowy
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko, lub kaszy kuskus, lub ugotowana na sypko drobna kasza
- 2 bułeczki
- 3 jajka
- 2 łyki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 - 3 godziny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. do namoczonych grzybów dolać 0,75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu.
Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. kiedy się namoczą, odcisnąć.
Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki.
masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 - 7 minut na małym ogniu od przykryciem.
Zupę wlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć po kilka r nyżowych (z kuskus, lub z drobnej kaszy) knedlików.
Zupę posypać zieleniną.
Opis / Uwagi:
Rada: - jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej, - Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości, - Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3913 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin