|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa z opieniek |
|
Poziom: łatwy Porcji: dużo Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg opieniek
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- włoszczyzna
- 0,6 kg wołowego mięsa z kością na bulion (można użyć bulionu z kostki lub rosołu instant)
|
Opis przygotowania: Z mięsa i włoszczyzny ugotować bulion w małej ilości wody. Bulion przelać do właściwego garnka, w którym będziemy gotować zupę, uzupełnić wodą do około 2 l. Opieńki (same kapelusze) oczyścić, umyć (zawsze krótko, pod bieżącą wodą, nie moczyć) i wrzucić na wrzątek. Gotować około 20 min. i odlać na sito, przelać zimną wodą i wrzucić do bulionu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 1 godzinę. Wsypać sól (pół łyżeczki) i pieprz mielony. Z ugotowanej włoszczyzny wziąć tylko marchew, pokroić w plasterki i dodać pod koniec gotowania do zupy. Drobno pokrojoną cebulę przysmażyć na złoty kolor na maśle, wsypać mąkę i przyrumienić. Tak przygotowaną zasmażkę połączyć z zupą, zagotować. Idealnym dodatkiem do zupy będzie świeży biały chleb wiejski, grubo posmarowany prawdziwym śmietankowym masłem. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 6744 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|