przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gołąbki w winogronowych liściach

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 20 sztuk dużych winogronowych liści
- 2 - 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 0.5 szkl. ryżu
- sól
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 0.5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 0.5 łyżeczki czubricy (cząbru)
- 2 - 3 jajka
- 1 szkl. naturalnego jogurtu

Opis przygotowania:
Liście parzyć wrzątkiem. Posiekaną drobno cebulkę dusić w mieszance z oleju i 0.5 szkl. ciepłej wody. Jak cebula zmięknie dorzucić ryż. Dodać sól, czerwoną paprykę, pieprz i czubricę. Dusić dalej na słabym ogniu, dolewając od czasu do czasu trochę wody, aż ryż zmięknie. Na każdy liść winogronowy nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zawinąć. Na dnie garnka ułożyć odwrócony talerz, układać gołąbki i zakryć je drugim talerzem, także odwróconym. Zalewać gorącą wodą tak, by zakryła gołąbki i gotować na słabym ogniu. Na koniec polać sosem zrobionym z rozbitych jajek wymieszanych z jogurtem.
Region:  Kuchnia bułgarska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 7678 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin