Gołąbki w winogronowych liściach |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 20 sztuk dużych winogronowych liści
- 2 - 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 0.5 szkl. ryżu
- sól
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 0.5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 0.5 łyżeczki czubricy (cząbru)
- 2 - 3 jajka
- 1 szkl. naturalnego jogurtu
|
Opis przygotowania: Liście parzyć wrzątkiem. Posiekaną drobno cebulkę dusić w mieszance z oleju i 0.5 szkl. ciepłej wody. Jak cebula zmięknie dorzucić ryż. Dodać sól, czerwoną paprykę, pieprz i czubricę. Dusić dalej na słabym ogniu, dolewając od czasu do czasu trochę wody, aż ryż zmięknie. Na każdy liść winogronowy nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zawinąć. Na dnie garnka ułożyć odwrócony talerz, układać gołąbki i zakryć je drugim talerzem, także odwróconym. Zalewać gorącą wodą tak, by zakryła gołąbki i gotować na słabym ogniu. Na koniec polać sosem zrobionym z rozbitych jajek wymieszanych z jogurtem. |
|
Region: Kuchnia bułgarska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 7678 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |