| Gołąbki w winogronowych liściach | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
- 20 sztuk dużych winogronowych liści
 - 2 - 3 cebule
 - 3 łyżki oleju
 - 0.5 szkl. ryżu
 - sól
 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
 - 0.5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
 - 0.5 łyżeczki czubricy (cząbru)
 - 2 - 3 jajka
 - 1 szkl. naturalnego jogurtu
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Liście parzyć wrzątkiem. Posiekaną drobno cebulkę dusić w mieszance z oleju i 0.5 szkl. ciepłej wody. Jak cebula zmięknie dorzucić ryż. Dodać sól, czerwoną paprykę, pieprz i czubricę. Dusić dalej na słabym ogniu, dolewając od czasu do czasu trochę wody, aż ryż zmięknie. Na każdy liść winogronowy nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zawinąć. Na dnie garnka ułożyć odwrócony talerz, układać gołąbki i zakryć je drugim talerzem, także odwróconym. Zalewać gorącą wodą tak, by zakryła gołąbki i gotować na słabym ogniu. Na koniec polać sosem zrobionym z rozbitych jajek wymieszanych z jogurtem.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia bułgarska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 8516 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |