|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kluski śląskie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 13 Ocena: 3.01 Składniki: - 1,2 kg ziemniaków
- 6 dkg mąki ziemniaczanej
- 5 dkg mąki wrocławskiej
- 2 jaja
- tłuszcz do gotowania
- sól do smaku
|
Opis przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianymi mąkami, jajami, zarobić szybko ciasto. Formować kluski o wadze 3-4 dkg. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, polać masłem lub skwarkami ze słoniny. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 17315 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|