przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluski śląskie

Poziom: łatwy
Głosów: 13
Ocena: 3.01
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 6 dkg mąki ziemniaczanej
- 5 dkg mąki wrocławskiej
- 2 jaja
- tłuszcz do gotowania
- sól do smaku

Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianymi mąkami, jajami, zarobić szybko ciasto. Formować kluski o wadze 3-4 dkg. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, polać masłem lub skwarkami ze słoniny.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 16955 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin