|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marcepan |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Masa serowa:
- 15 dkg margaryny
- 80 dkg tłustego twarogu
- 6 jajek
- 1.5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 4 jajka
- 25 dkg maku
- 4 łyżki mąki
- 35 dkg cukru
- 6.5 dkg margaryny
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania
|
Opis przygotowania: Twaróg utrzeć. Żółtka z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po łyżce ser, a na końcu stopianą margarynę. Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Wypłukany, sparzony i odsączony mak przekręcić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Do maku dodawać kolejno: żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać na pulchną masę.
Wysoką prostokątną formę posmarować margaryną i wlewać do niej na przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy makowej. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 50 min. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5247 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|