| Marcepan | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
Masa serowa:
 - 15 dkg margaryny
 - 80 dkg tłustego twarogu
 - 6 jajek
 - 1.5 szkl. cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 Masa makowa:
 - 4 jajka
 - 25 dkg maku
 - 4 łyżki mąki
 - 35 dkg cukru
 - 6.5 dkg margaryny
 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - kilka kropli aromatu migdałowego
 - polewa czekoladowa
 - wiórki kokosowe do posypania
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Twaróg utrzeć. Żółtka z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po łyżce ser, a na końcu stopianą margarynę. Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
 Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Wypłukany, sparzony i odsączony mak przekręcić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych otworach. Do maku dodawać kolejno: żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną margarynę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać na pulchną masę.
 Wysoką prostokątną formę posmarować margaryną i wlewać do niej na przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy makowej. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 50 min. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 5959 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |