|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort marcepanowy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 40 dag migdałów
- 2 łyżki mąki
- 40 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 3 jaja surowe
- 8 gotowanych żółtek
- pół laski wanilii
- opłatki
Lukier:
- 25 dag cukru
- 2 białka
- sok z 1 cytryny
- 1 olejek rumowy
|
Opis przygotowania: Migdały w łupinkach zmielić w młynku. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier puder, żółtka przetarte przez sito, całe jajo, wanilię, mąkę i migdały. Wszystko dobrze wyrobić, oddzielić czwartą część ciasta, a resztę umieścić w tortownicy wysmarowanej woskiem i wyłożonej opłatkami. Na wierzchu ułożyć kratkę z cieniutkich wałeczków z pozostałej ilości ciasta i piec w średnio gorącym piekarniku 40 - 50 minut. Po ostygnięciu wlewać w kratki lukier cytrynowy z rumem otrzymany przez utarcie podanych składników. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6796 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|