przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort marcepanowy

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag migdałów
- 2 łyżki mąki
- 40 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 3 jaja surowe
- 8 gotowanych żółtek
- pół laski wanilii
- opłatki

Lukier:
- 25 dag cukru
- 2 białka
- sok z 1 cytryny
- 1 olejek rumowy

Opis przygotowania:
Migdały w łupinkach zmielić w młynku. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier puder, żółtka przetarte przez sito, całe jajo, wanilię, mąkę i migdały. Wszystko dobrze wyrobić, oddzielić czwartą część ciasta, a resztę umieścić w tortownicy wysmarowanej woskiem i wyłożonej opłatkami. Na wierzchu ułożyć kratkę z cieniutkich wałeczków z pozostałej ilości ciasta i piec w średnio gorącym piekarniku 40 - 50 minut. Po ostygnięciu wlewać w kratki lukier cytrynowy z rumem otrzymany przez utarcie podanych składników.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6797 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin